Venäjän liikekannallepano ilmeisesti Putinin väittämää suurempi

Venäjän joukot ovat paljolti Ukrainassa. Suomen puolustusvoimat seuraa tilannetta tarkasti ja tukeutuu vahvasti myös Natolta saamaansa tietoon. Suomen puolustusvoimien Leopard-taistelupanssarivaunu. Kuva: puolustusvoimat.

Venäjän ukaasi osittaisesta liikekannallepanosta ei rajaa rintamapalvelukseen kutsuttavia. Rajaus reserviläisiin ja sotilaallista kokemusta omaaviin oli vain diktaattori Vladimir Putinin puheessa. Ukaasi antaa puolustusministeriölle eli puolustusministeri Sergei Shoigulle mahdollisuuden kutsua palvelukseen juuri niin paljon venäläisiä kuin puolustusministeriö katsoo tarpeelliseksi, ja juuri niitä, joita puolustusministeriö katsoo olevan tarpeen kutsua.

Torstaina levinneen tiedon mukaan ukaasin salaisessa pykälässä palvelukseen kutsuttavien määräksi on arvioitu miljoona venäläistä. Tieto perustuu maan hallinnon sisäiseen, nimettömään lähteeseen. Tätä arviota muutettiin tämän lähteen mukaan useita kertoja ukaasia valmisteltaessa.

Suomalaisten sotilasasiantuntijoiden mukaan liikekannallepanoa rajoittavat Venäjällä ennen muuta puutteet maan hallintojärjestelmässä ja logistiikassa, puute sotilaiden henkikohtaisista varusteista, eri aselajien joukkojen yksikkökohtaisesta kalustosta, venäläisten vähäinen motivaatio taistella Ukrainassa ja reserviläisten vanhentunut koulutus. Venäjällä ei ole yleistä asevelvollisuutta eikä kertausharjoitusjärjestelmää.

Reservin koko on runsaat kaksi miljoonaa miestä, joten ukaasin salaisen pykälän toteuttaminen tarkoittaisi joka toisen Venäjän reserviin kuuluvan komentamista rintamalle Ukrainaan.

Lähipäivinä nähtäneen, miten rintamalle liikekannallepanolla komennettavien määrät jakautuvat eri alueiden kesken ja miten hyvin tai huonosti liikekannallepano missäkin onnistuu. Tähän asti sotaan ei ole haluttu varsinkaan Moskovan ja Pietarin alueiden miehiä. Sen sijaan monet Ukrainassa taistelleet ja taistelevat ovat Aasian puoleisesta osasta Venäjää ja maan eteläosista.