Kiikoisten torille keskiviikkona ensimmäistä kertaa pysäköinyt Metsärannan lihan myymäläauto otettiin hyvin vastaan. Riistalihajalosteista kysyttiin laidasta laitaan. Sianlihatuotteitakin oli kaupan, mutta niiden menekki oli vaatimattomampaa.
Jussi Laitila kertoi tulleensa hakemaan peuranlihasäilykettä ja peurapaistia. Hänen kaverinsa metsästää, joten peuranliha on hänelle ennestään tuttua. Jussi Laitilan mielestä peuran liha onkin lihoista aivan parhaimpia.
Laitilan jälkeen jonossa seuraavana ollut Jouko Reikko sanoi juuri riistan saaneen hänet paikalle. Hän oli päättänyt ostaa peuranlihasäilykepurkin ja tehdä siitä soppaa.
Kesämökkiläinen Mari Huhdanmäki oli tullut hakemaan peuramakkaraa ja peurapalvia. Ne olivat menossa naapuriin ruuanlaittoon.
Kauriit ovat Mari Huhdanmäelle liiankin tuttuja eläimiä mökiltä. Ne käyvät syömässä hänen salaattinsa.
– Ei tämä kuitenkaan kosto ole. Ei suinkaan, Mari nauroi ja arvioi kauriita ja peuroja olevan riittämiin.
Metsärannan liha on Punkalaitumella toimiva yritys, jolla on oma kasvatussikala Urjalantien varressa. Vuosien mittaan riistalihan osuus jalostettavasta lihasta on isääntynyt ja lisääntyy edelleen.
Viime vuonna yritys leikkasi ja jalosti 3000 valkohäntäpeuran ruhoa. Niistä noin 600 Metsärannan liha myy jalosteina itse. Muut leikataan ja jalostetaan lihan tuoneille metsästäjille näiden toiveiden mukaan.
Yrittäjä Arvo Marttila arvioi riistan osuuden jatkavan kasvuaan. Punkalaidun on keskellä valkohäntäpeurojen keskittymää.
– Tämän on eettisesti kasvatettua lihaa. Rahallensa saa katteen, vaikka hinta on pari kertaa sen mitä possulla. Hintansa takia tämä ei ole vain herrain herkkua, Arvo Marttila toteaa.
Riistalihan jalostusta on ollut hyvä lisätä, kun kaatolupien määrä on lisääntynyt nopeasti ja lisääntyy edelleen. Paikoin lupamäärien nousu on jopa huimaa.
Viime vuosina onkin ollut sopiva hetki lisätä riistalihan ja jalosteiden tarjontaa, jota takavuosina oli vähän. Kaupan oli lähinnä hirveä. Sitäkään ei joka vuosi ollut riittämiin edes metsästäjille itselleen.
Metsärannan liha jalostaa myös hirvenlihaa, mutta käsitellään murto-osa siitä mitä peuranlihaa.
Yritys hankki uudenkarhean tori- ja messuauton hiljan. Se aloitti ajonsa juhannuksena. Kyse ei yrittäjän mukaan ole vain kevyestä kokeilusta vaan vuosia pohditusta vakavasta hankkeesta. Siitä kertoo myös se, että auton haluttiin olevan viimeisen päälle ja erottuvan muista edukseen.
Sinällään suoramyynti on Metsärannan lihalle perin tuttua. Yrityksellä on suoramyyntimyymälä kotitilalla.
Suoramyynnin lisäämisen ohella tori- ja messuautoa käytetään yrityksen tunnettuuden lisäämiseen. Kuluttajien lisäksi myös mahdollisimman monien metsästäjien halutaan tuntevan yrityksen. Suoramyyntiautolla kasvatetaankin sekä lihan hankintaverkostoa että jalosteiden ostajajoukkoa.
Metsärannan lihan auto käy lähiaikoina tutuksi paitsi Kiikoisten myös Vammalan torin asiakkaille. Torstaina auto on Härkäpakarin pihassa Huittisissa ja sen jälkeen Kristiinankaupungissa.