Pirkanmaan kuntajohtajat sanovat kiitos ei toiminnot läpi maan yhdenmukaistavalle valtakunnalliselle sote-mallille, jollaista on valmisteltu viime vuodet. Sen sijaan Pirkanmaan kuntien johto on varsin yksimielisesti jatkamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen maakunnallista uudistamista yhdessä.
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan Pirkanmaalle halutaan juuri täkäläisiin oloihin sopiva ja sovitettava sote-malli. Kunnat eivät halua valtiolta kuntien yhteistyötä kahlitsevia linjauksia. Pakkopaidan sijaan tavoitellaan mittatilausvaatetta.
Suomen maakunnat ovat varsin erilaisia. Siinä, missä Pirkanmaalla asuu 576000 ihmistä 12600 neliökilometrin alueella, asuu Kainuussa puolta suuremmalla alueella yksi kahdeksasosa Pirkanmaan asukkaista. Pirkanmaa on maan maakunnista toiseksi suurin.
Vielä huimemmaksi erot toimintaympäristöissä ja toimintamallin tavoitteissa käyvät, mikäli Kainuuta verrataan Uuteenmaahan. Uudellamaalla asukkaita on 25 kertaa niin paljon kuin Kainuussa mutta pinta-ala on paljon alle puolet Kainuun alasta.
Tehdystä valmistelutyöstä halutaan ottaa käyttöön kaikki, mikä sopii Pirkanmaan olosuhteisiin. Osa tehdystä työstä voidaan hyödyntää jopa ennen oman sote-mallin käyttöön ottamista, kunhan sitä nyt päästään sujuvasti jatkamaan. Tällainen asia on Jarkko Malmbergin mukaan esimerkiksi tietojärjestelmien sovittaminen yhteen niin, että ne todella toimivat saumattomasti yhdessä.
Kaupunginjohtaja sanoo säästöjä kertyvän siitä, että ihmiset tekevät oikeita asioita ja oikeaan aikaan.
Palveluiden rajapintojen yhteistyö on varmistettava saman toimintasektorin eri tasojen välillä ja eri sektoreiden kesken paikallisesti. Näin toimien päästään paitsi korjaamaan ongelmia myös ennalta ehkäisemään niiden syntymistä.
Malmberg pitää niin sanotun perhepalvelumallin valmistelun jatkamista keskeisen tärkeänä. Niin kyettäisiin tarttumaan asioihin mahdollisimman varhain.
Kaupunginjohtaja sanoo Pirkanmaalla tunnustettavan varsin laajasti se, että haasteet ovat vasta edessä. Ikääntyminen ja työvoiman saatavuusongelmat luovat haasteita, jotka eivät ratkea itsestään.