Vs. kaupunginjohtaja Tapio Rautavan mukaan ajatus sinisten bussien hyödyntämisestä Mouhijärven ja Tampereen välillä ei ole niin huono, etteikö asiaa kannattaisi selvittää. Samaa mieltä on talous- ja hallintopäällikkö Kirsi Sinisalo, joka kuitenkin muistuttaa samalla kaupungin halusta tukea Karkun aseman junaliikennettä.
Ajatus Tampereen Keskustorilta Siuroon kulkevien Tampereen seudun kaupunkiliikenteen bussien hyödyntämisestä ennen muuta Mouhijärven ja Nokian mutta ehkä myös Mouhijärven ja Tampereen välisessä liikenteessä on noussut muutamaan otteeseen esille yleisötilaisuuksissa Mouhijärvellä.
Syy haluun päästä kulkemaan Nokialle ja Tampereelle nykyistä sujuvammin on selvä. Halpabussiyhtiön toiminta lopetti valtatien 11 aiemmin taajan joukkoliikenteen jo jokunen vuosi sitten. Mouhijärveltä ei juuri Tampereelle julkisella liikennevälineellä pääse, jollei tilaa taksia.
Bussilinjalla saattaisi olla käyttöä monestakin syystä. Ensinnäkin Nokian ja Tampereen suunta on Mouhijärvellä monille luontainen ja perinteinen asiointisuunta. Toiseksi moni mouhijärveläinen on töissä Linnavuoressa tai muualla Nokialla, joka kasvaa rivakasti vuosi vuoden perään.
Mouhijärveläisiä nysseissä viehättää ennen muuta mahdollisuus käyttää matkaan vain yhtä kulkuvälinettä, mikäli bussin reitti olisi sellainen, että sillä tavoittaisi Uotsolan, Häijään, Linnavuoren, Siuron, Nokian keskustan ja Kolmenkulman alueen Nokian ja Tampereen rajalla.
Bussi ja juna eivät ole vaihtoehtoja
Kaupunki on selvitellyt mahdollisuutta perustaa paikallisliikenteen linja Karkun aseman ja Mouhijärven taajamien välille. Se mahdollistaisi rautatieliikenteen hyödyntämisen nykyistä tehokkaammin. Työmatkaliikenteeseen vuoroväli saattaa kuitenkin nykyisellään olla pitkä. Lisäksi kulkuvälineen vaihtamiseen menee aina aikaa ja pysäkkejä junalla on Nokialla vain yksi.
Linnavuoreen matkaaville mouhijärveläisille rautatiestä ei ole mitään hyötyä ja Kolmenkulmaan on matkaa Nokian rautatieasemalta linnuntietäkin viitisen kilometriä. Mikäli Mouhijärveltä Kolmenkulmaan matkaava haluaisi hyödyntää jatkossa junaa, olisi hänen käytettävä ensin bussia, sitten junaa ja jälleen bussia. Useimmille kaksi vaihtoa odotusaikoineen on liikaa.
Mouhijärven ja Tampereen väliseksi yhteydeksi juna on sen sijaan vähintäänkin kilpailukykyinen vaihtoehto. Junalla matka Karkusta Tampereelle taittuu puolessa tunnissa. Paikallisbussilla aikaa kuluu jo Siurosta Keskustorille 43–55 minuuttia, joten bussilla matka-aika Mouhijärveltä Tampereelle saattaa olla monille muille kuin Tampereen länsiosiin matkaaville liian pitkä.
Nysseistä neuvoteltu aiemminkin
Ajatus Keskustorin ja Siuron välisten bussien linjan pidentämisestä Mouhijärvelle ei ole uusi, vaikka se tuntuu Sastamalassa likimain unohdetun. Suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen Tampereen kaupungilta joukkoliikenteen suunnittelusta muistaa asiasta keskustellun neljä vuotta sitten. Tuolloin aika ei ollut vielä oikea.
Liikennöinti vaatisi jonkin verran tukea eli alijäämien maksamista Sastamalan kaupungilta. Kaupunki ei tuolloin kuitenkaan nähnyt sitä mahdolliseksi. Suunnittelupäällikkö Häyrysen mukaan tuen tarve aiheutuu useimmiten lähinnä siitä, että lasten, nuorten ja iäkkäiden liput ovat niin edullisia.
Se, että Sastamalan kaupunki ei kuulu Tampereen seudun kaupunkiliikenteen liikennöintialueeseen, ei sinänsä ole mikään este liikenteen ulottamiselle Mouhijärvelle. Nysset kulkevat erillissopimuksin jo nyt Kuhmoisiin ja Virroille, jotka ovat kummatkin liikennöintialueen ulkopuolella. Vyöhykeliput kelpaavat myös näillä alueilla.
Tampereen seudun joukkoliikenne tekee sopimukset liikennöinneistä kolmesta viiteen vuoden välein. Juha-Pekka Häyrynen kertoo Siuroon ajavan linjan sopimuksen päättyvän vuonna 2021.
Jos Sastamalan kaupunki on kiinnostunut nyssejen hyödyntämisestä, on neuvottelut aloitettava syksyllä tai viimeistään talvella, sillä Tampereen seudun kaupunkiliikenne haluaa rahoituksen olevan järjestyksessä 10–12 kuukautta ennen liikennöinnin aloittamista.
Sastamalan kaupungin sivistystoimen talous- ja hallintopäällikkö Kirsi Sinisalo kertoo, että nysse-yhteistyötä ei ole selvitetty mutta että kaupungin pohjoisen alueen kulkemista pohditaan paraikaa. Hän korostaa, että käyttäjämäärän on oltava riittävä, jotta joukkoliikenneyhteys pysyisi muutamaa vuotta pitempään.
– Mitään vaihtoehtoa ei tyrmätä. Tärkeintä on saada matkustajia joukkoliikenteeseen, Sinisalo vakuuttaa.
Paljolti samaa mieltä on vs. kaupunginjohtaja Tapio Rautava, joka toteaa joukkoliikennepäätösten tekemisen vaativan huolellista valmistelua. Esimerkiksi aikataulujen ja ajoreittien viisas ratkominen vaatii oman aikansa.
