Nokian kaupunginhallitus aikoo antaa omistajaohjausta nokialaisille sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston jäsenille. Tavoitteena on estää sairaanhoitopiirin menojen merkittävä kasvu ensi vuonna. Nokia ei ole hankkeessa yksin, vaan kaupunkiseudun kunnat ovat sopineet asiasta ennalta. Samansisältöinen esitys on maanantaina esimerkiksi Ylöjärven kaupunginhallituksen listalla, kuten Puheenaiheissa torstaina kerrottiin.
Yhtymävaltuusto saa hyväksyttäväkseen talousarvioesityksen, jonka mukaan jäsenkuntien erikoissairaanhoidon menot olisivat ensi vuonna 6,6 prosenttia suuremmat kuin viime vuonna. Menot olisivat kasvamassa yli kaksi kertaa niin paljon kuin sairaanhoitopiiri jäsenkunnille viime keväänä esitti. Sen jälkeen kunnille ei ole toimitettu euromääräisiä ehdotuksia.
Sairaanhoitopiiri on budjetoinut Nokialta saataviksi tuloiksi 36,9 miljoonaa euroa. Kaupungin omassa talousarviossa erikoissairaanhoitoon on varattu tasan kaksi miljoonaa euroa vähemmän. Sairaanhoitopiirin talousarvioesityksen hyväksyminen tarkoittaisikin jäsenkuntien maksujen nousua tämä vuoden nykyisestä menoennusteesta peräti 4,1 prosenttia. Tätä menojen kasvuvauhtia jäsenkuntien johto pitää aivan liian suurena.
Kaupunginjohtaja Eero Väätäinen nostaa asian esittelytekstissä esiin myös sen, että kaupunki hankkii ensi vuonna peruserikoissairaanhoitoa merkittävästi aiempaa enemmän yksityisiltä yhtiöiltä eli Terveystalolta. Vaikka näin tehdään, muodostuu neljä viidesosaa erikoissairaanhoidon kustannuksista sairaanhoitopiirin toiminnasta. Sairaanhoitopiirin kustannusten kurissa pitäminen on ehdottomasti myös Nokian etu.
Esittelytekstin mukaan sairaanhoitopiirin tuottamien palveluiden merkittäviä hinnankorotuksia ei pitäisi perustella tarpeella kattaa sen toiminnasta syntyneet alijäämät. Kestävämpi tapa kattaa alijäämät olisi toiminnan tehostaminen. Tarvittavia muutoksia on pohdittu kustannusten hallinnan ja ohjelmallisen hoitopalvelujen vähentämisen työryhmissä.
Lisäksi kunnat ovat huolissaan sairaanhoitopiirin perin laajasta investointiohjelmasta. Sen kokonaiskustannus on esittelytekstin mukaan puoli miljardia euroa vuosina 2017–2022. Lisäksi monet merkittävät investoinnit eivät valmistu vuonna 2022, vaan suuret investointikustannukset jatkuvat sen jälkeenkin.
Sairaanhoitopiirin investointiohjelmassa ei ole otettu huomioon lainkaan keskussairaalan A-rakennuksen ja B-rakennuksen sisäilmaongelmista väistämättä seuraavia merkittäviä investointitarpeita. Investointiohjelma jatkuukin poikkeuksellisen suurena pitkälle tulevaisuuteen.
Nokialaiset yhtymävaltuuston jäsenet saanevatkin velvoitteen kannattaa talousarvioesitykseen tehtävää muutosesitystä. Nokian edustajat eivät saa hyväksyä hintojen korottamista. Kunnilta laskutettava summa voi lisääntyä noin kolme prosenttia eli sen verran, mitä sairaanhoitopiiri keväällä kunnille esitti.
Lisäksi yhtymävaltuuston huomio on kiinnitettävä investointiohjelmaan esimerkiksi ponsiehdotuksella. Tavoitteena on saada kuntayhtymä arvioimaan uudestaan investointiohjelmansa laajuus ja sopeuttamaaan se kuntien taloudellisiin voimavaroihin.