Kymenlaakson pelastuslaitoksella on sen historian erikoisen eläinpelastustehtävä. Salmenvirran rantaan Haminassa nousi soutuveneiden väliin köllöttelemään lähes nelimetrinen mursu. Iltapäivällä se palasi veteen.
Alue Salmenvirrantien varrella eristettiin vaarallisen eläimen takia. Viranomaisnauhojen taakse kertyi kymmeniä uteliaita. Mursun näkemistä haittasivat pensaat.
Pelastuslaitos ja merivartiosto pohtivat muiden viranomaisten kanssa pelastustoimenpiteitä ja keinoja, joilla olisi estetty mursun pakeneminen. Mursua kasteltiin kuivumisen estämiseksi. Korkeasaaren asiantuntijat oli hälytetty apuun paikan päälle. Mursu voi huonosti lämpimissä vesissä.
Mursusta on tehty kesän aikana lukuisia havaintoja Itämerellä, ensin Saksassa ja sitten Puolassa ja Latviassa. Suomessa se havaittiin ensimmäisen kerran torstaina. Veneilijät huomasivat mursun uivan heidän veneensä vierellä Haminassa.
Mursut elävät pohjoisella jäämerellä sekä pohjoisella Atlantilla ja pohjoisella Tyynellämerellä. Atlantilla mursuja on kaikkiaan vain runsaat 20000 ja Tyynellämerellä ilmeisesti noin 200000. Mursu-uros kasvaa enimmillään 1500 kilon painoiseksi. Sekä uroksilla että naarailla on jopa puolimetriset syöksyhampaat.
Mursut syövät pääasiassa simpukoita, mutta jonkin verran myös muita nilviäisiä ja kaloja. Mursun ainoa luontainen vihollinen on jääkarhu. Sekään ei mielellään kohtaa itseään huomattavasti suurempaa tervettä täysikasvuista mursua. Mursut oleilevat yleensä laumoina ahtojäillä lähellä rantoja.
Ruuan puutteessa laihtuneella mursulla ei asiantuntijoiden mukaan ole elinmahdollisuuksia Itämerellä. Sosiaalisessa mediassa maallikot ovatkin ehdottaneet mursun lastaamista kalarekkaan. Sillä se saataisiin vietyä Pohjoisen jäämeren rannalle.