Kenen on syy, kun viime vuosina liikevaihtonsa viisinkertaistanut yritys ei saa mistään vihjettä, että kulku yritykseen aiotaan tehdä liki yhtä vaikeaksi kuin Sulo Vilenin huoltamolle Tankki täyteen -sarjassa 1980-luvulla? Toki voidaan aina sanoa, että yrittäjän, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Kun akateemisesti koulutettu ja alan suuryritysten johtajana ja hallitusten jäsenenä kannuksensa hankkinut yrittäjä yllättyy, häntä on vaikea leimata välinpitämättömäksi tai huolimattomaksi yksinyrittäjäksi, koska hän ei sellainen ole.
11 vuotta sitten, kun tiesuunnitelma tehtiin, ei yrittäjä vielä ollut palannut kehittämään perheyritystään, vaan johti elintarvikejättiä aivan muualla. Syksyinen kutsu Elyn marraskuiseen tilaisuuteenkaan ei tavoittanut häntä lehdestä. Ilmaisjakelulehteä ei jaeta yrittäjän kotiin. Onneksi tuttu sentään soitti matkalla tilaisuuteen.
Vaikka yrittäjä ei mitenkään päässyt paikalle, hän sentään sai tiedon, että jotakin on tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtumassa. Ymmärrettävää lienee se, että hän ei tällöin osannut vuoden suurimman sesongin keskellä alkaa selvittää asiaa välittömästi. Eihän mikään viranomainen ollut häneen tai hänen yritykseensä yhteydessä.
Eipä hänen mieleensä tullut, että valtio aikoo aivan vakavissaan puolen vuoden kuluttua pistää poikki tien, jota kautta hänen yritykseensä kulkee viikottain yli kymmenen yhtiön kuorma- ja rekka-autoja. Eihän niin ollut koskaan tehty niissä lukuisissa muissa yrityksissäkään, joiden johtotehtävissä hän on vuosikymmenten mittaan toiminut.
Lopullisen herätyksen tarjosi joulun alla mittamies, jolta yrittäjä lähti kyselemään maahan iskettyjen keppien tarkoitusta.
No oli yrittäjä toki ehditty kukittaa vuoden yrittäjäksi joulukuun alun myöhäisenä lauantaiehtoona. Yrittäjäyhdistyksessä yritys ja sen menestys oli siis noteerattu.
Myönnän, että tällaisten tieasioiden ja muiden valtion tai esimerkiksi Carunan hankkeiden tiedottaminen ei kuulu varmaan ainoankaan kaupungin virkamiehen toimenkuvaan. Kysyn kuitenkin, onko näin hyvä. Olisiko viisasta, jos kaupungin elinkeinotoimen tehtävänä olisi valvoa aivan konkreettisesti kaupungissa toimivien yritysten etua?
Kaupungilla, ainakin sen teknisessä toimessa, on tieto valtion hankkeista. Jospa tämä tieto saataisiin myös elinkeinotoimeen ja siellä aika ajoin istahdettaisiin pohtimaan, millaisia vaikutuksia valtion hankkeilla on tai saattaa olla yrityksille. Sen jälkeen asiasta voitaisiin olla yhteydessä niihin yrittäjiin, joihin hanke saattaa vaikuttaa merkittävästi.
Tiedän toki sen, että kaupungin eri toimialojen välinen yhteistyö on usein lähes olematonta. Niin minulle vakuutti viimeksi pari viikkoa sitten yksi Sastamalan johtavista virkamiehistä, jolla luulisi asemansa takia olevan perusteita kannalleen. En aiokaan ehdottaa niin mahdotonta asiaa kuin kaikkien toimialojen välisen tiedon yhdessä hyödyntämistä. Minulle riittäisi jo se, että aina uuden valtion hankkeen putkahtaessa esiin pohdittaisiin, keiden kaikkien tästä olisi syytä tietää.