Ani harvoin kehun, enkä koskaan kohteliaisuudesta. Sastamalan opiston joululehtikurssilaisten 60-sivuinen joululehti yllättää kuitenkin myönteisesti kymmeniä kertoa jopa työkseen iät ja ajat lehtiä tehneen ja teemoja eri puolille maata lukuisiin lehtiin tuottaneen.
Tärkeintä tässä vanhojen joululehtien perinteitä noudattavassa joululehdessä on sen monipuolisuus. Siinä on lähes loputtomasti erilaisia näkökulmia ja tapoja ilmaista niitä. Lyhyiden tekstien tekstilajit vaihtelevat laidasta laitaan. On tarinoita todellisesta elämästä, fiktioita, satuja, julkkisten haastatteluja, runoja, lauluja, leikkejä ja jopa jouluräppi.
Kaiken kukkuraksi taiteilija Kerttu Salosen piirroskuvitus osuu kuin nenä päähän. Lisäksi valokuvat on käsitelty ennen julkaisemista aivan kohtuudella. Paperiksikin on uskallettu valita aivan muuta kuin sanomalehtipaperia.
Lehden pääkirjoituksessa Tiina Laaninen melkeinpä pyytelee anteeksi harrastajakirjoittajien kädenjäljen kotikutoisuutta – mutta aivan turhaan. Taiten on tehty nekin osat lehdestä, joissa helposti mennään siitä, mistä aita on matalin. Jopa gallup antaa lukijoilleen tunteen, että sen lukemiseen käytetty aika ei mennyt hukkaan.
Jos jostakin asiasta kehtaisin vitistä, niin se on mieskirjoittajien vähyys. Naiset valitsevat usein lukemistojuttunsa aiheen ja sen käsittelytavan toisin kuin miehet. 35 vuoden kokemuksella uskallan näin väittää.
Toisaalta tiedän senkin, että kun haasteena on lukemistoaineiston kirjoittaminen, saa miehiä usein hakea likimain kivien alta. Eikä opiston ryhmään ketään saa pakolla.
Kaiken kaikkiaan siis erinomainen voimainponnistus, jota myydään kympin hintaan kirjakaupassa, pääkirjastossa, antikvariaatissa, monissa Vammalan kahviloissa ja luontaistuotekaupassa Vammalassa.
Mikäli haluaa kuulla lehden tekstejä niiden kirjoittajien lukemina, sekin onnistuu. Joulutarinoiden ja joululaulujen iltaa vietetään torstaina 28. marraskuuta iltakuudesta lähtien Kinnalan Koukussa.