Eduskuntavaalit tuovat lähistölle lukemattoman määrän mielenkiintoisia puhujia, sekä paikallisia että maan muilta ääriltä. Heitä kannattaa kuunnella. Eniten saa irti, mikäli innostuu käymään usean puolueen tilaisuuksissa.
Yksi muualta tulleista oli kansanedustaja ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen, aiemmin rikosylikomisario ja Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja. Hänen viestinsä oli yksinkertainen: rikollisuus vähenee keskimäärin 7 prosenttia vuodessa. Näin tapahtuu vuosi vuoden perään.
Tolvanen kuvasi elinolosuhteitamme neljällä tapaa. Suomi on maailman turvallisin maa. Suomi on maailman oikeusvarmin maa. Suomalaiset ovat maailman rehellisin kansa. Suomen kansa on kaikista maailman kansoista onnellisin.
Samaan aikaan turvattomuuden tunne lisääntyy. Toisaalta turvattomuuden tunteen lisääntyminen saattaa olla sidoksissa väestön ikääntymiseen. Eniten näet pelkäävät ne, joilla siihen on vähiten syytä eli iäkkäät.
Tutkitusti vähiten pelkäävät ne, joiden olisi syytä pelätä eniten. Tämän joukko koostuu nuorista ja nuorehkoista miehistä. He ovat sekä rikosten tekijöitä että niiden uhreja. He käyttävät päihteitä, liikkuvat yöaikaan ja seikkailevat itselleen vieraissa paikoissa.
Pahimpien rikosten eli henkirikoksien määrä on peräti romahtanut. 15 vuodessa se puolittui. Kyllä. Luitte aivan oikein.
Toki henkirikosten määrän vähenemiseen on vaikuttanut myös ensihoidon paraneminen. Yhä useampi kyetään pelastamaan. Henkirikos jää yritykseksi. Silti muutos on perin merkittävä.
Henkirikosten sijaan ovat tulleet lisääntyvä huumausainerikollisuus, verkossa tehtävät petokset ja seksuaalirikokset. Ne ovat uusia tai ainakin julkisuudessa vähän aiemmin käsiteltyjä rikoksia. Siksi ne pelottavat.
Toisaalta seksuaalirikosten lisääntymisessä merkityksensä on sillä, että nyt niistä uskalletaan aiempaa useammin tehdä rikosilmoitus. Ilmeisesti yhä harvempi vaikenee.
Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtajana pitkään toimineella Kari Tolvasella onkin vain yksi murhe ja huoli: ihmisten syrjäytyminen. Turmiollisinta syrjäytyminen on nuorille.
Joka päivä Suomessa jää mielenterveyssyiden takia eläkkeelle kuusi alle 25-vuotiasta. Näitä uusia nuoria eläkeläisiä kertyy siis vuodessa yhtä paljon kuin on Kiikoisissa ja Karkussa yhteensä asukkaita.
Tolvanen pitää erityisen tärkeänä päiväkotien ja koulujen määrärahojen riittävyyttä. Kullekin on voitava kasvuiässä tarjota sitä, mitä juuri kyseisen lapsen ja nuoren pysymiseksi osana yhteisöä ja yhteiskuntaa tarvitaan.
Tämä tarve on niin ehdoton, että sen toteutuminen ei Tolvasen mukaan saa olla kiinni siitä, kutka vaaleissa voittavat tai häviävät. Rahoitus on siis turvattava yli vaalikausien.
Kukapa sen osaisi paremmin sanoa kuin kansanedustaja: on oltava asioita, joita kansanedustajat ja ministerit eivät saa pilata…