Rakennusliikkeen toimitusjohtaja Teemu Varheenmaa arvioi sodan tappavan uudisrakentamisen Suomesta tyystin ja mahdollisesti jopa todella pitkäksi aikaa. Pahimmillaan aiempaan normaaliin palataan kaikilta osin vasta ensi vuosikymmenen loppupuolella.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena Venäjälle asetetut talouspakotteet ovat sotkeneet rakennustarvikemarkkinat. Osaa tarvikkeista ei ole lainkaan saatavilla. Toisia toki saa, mutta hinta voi olla jopa kolme kertaa se, mitä vuosi sitten.
Esimerkiksi sisäpintojen materiaaleja ei monia saa lainkaan. Myynnistä ovat hävinneet muun muassa monet laatat ja parketit. Samoin on käynyt pitkän runkopuutavaran. Tuotteita, joita on tuotu yksinomaan joko Venäjältä tai Ukrainan itäosista, ei enää ole kaupan millään rahalla.
Rakennusterästä toki saa mutta kolminkertaiseen hintaan. Kattopeltien hinta on kaksinkertaistunut. Azovstalin tehtaalla Mariupolissa valmistettua terästä ei enää tehdä, kun venäläiset pommittavat piirittämäänsä tehdasta yötä päivää. Ei siis ole ihme, että osa rakennuselementtien valmistajista ei juuri nyt kykene palvelemaan esimerkiksi palkkien ostajia.
Lisäksi on tuotteita, joita on kyetty korvaamaan, mutta joiden hinta on maakaasun hinnan suuren nousun seurauksena karannut taivaisiin. Tällainen on esimerkiksi raakalasi.
Puutavaran hinta nousi hurjasti jo viime vuonna ja huhtikuun alussa vielä 40 prosenttia. Kova pula nikkelistä on puolestaan nostanut haponkestävän rakennusteräksen hinnat ennätyksellisiksi.
Teemu Varheenmaa kertoo oman yrityksensä Pirkanmaan Pro-Rakennus Oy:n selvinneen hurjasta karusellista kuivin jaloin hankkimalla suuren määrän rakennustarvikkeita etukäteen talvella. Varheenmaa kykeni lisäksi hyvien kaupallisten suhteiden ansiosta täydentämään rakennustarvikevarastoja vielä juuri ennen kuin tavarat kaupoista loppuivat.
Joskus auttoi myös onni eli osuminen oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Aivan kaikki kauppaketjut eivät olleet ymmärtäneet murrosta sen jo tapahduttua, joten ajan tasalla ollut keräsi joskus autonsa takapään täyteen jopa kampanjahintaan.
Sodan on arvioitu jatkuvan Ukrainassa ainakin kaksi vuotta, jollei jotain todella yllättävää tapahdu. Eikä tilanne normalisoidu ilmeisesti sen jälkeenkään. Ukrainan laajamittainen jälleenrakentaminen kestänee alan ammattilaisten mukaan hyvinkin 15 vuotta.
Koska kyse on suurimmasta kokonaan Euroopassa sijaitsevasta maasta ja koska venäläiset käyvät sotaa tuhoamalla kaiken eteen sattuvan, imee Ukraina rakennusmateriaalia määrättömän määrän pitkään. Rahaa jälleenrakennukseen tarvitaan satoja miljardeja euroja. Samalla hinnat pysyvät väistämättä korkeina koko Euroopassa.
Iso onni tilanteessa Varheenmaalla on ollut sekin, että isoja omia asuinrakennushankkeita ei poikkeuksellisesti ollut tekeillä yhtään. Uudisrakentamisen ja uusien asuntojen kaupan alamäki on näet mitä ilmeisimmin varsin nopea, koska samaan aikaan, kun hinnat nousevat, ihmisten ostovoima ja halukkuus suurten hankintojen tekemiseen epävarmassa tilanteessa laskee.
Ostovoiman laskusta pitävät huolen taloudellinen epävarmuus ja inflaatio. Pahimmillaan edessä on taloesasiantuntijoiden mukaan 1970-luvun tapainen tilanne eli stagflaatio: taloudellinen toimeliaisuus vähenee, työttömyys lisääntyy mutta inflaatio laukkaa. Ja vaikka siihen ei ajauduttaisi, on sodan aiheuttama krapula rakennusalalla kova ja pitkä.
