Kolumni: Romanien väkivalta on vakavan keskustelun väärti

Monet meistä muistavat viimeksi kuluneen vuoden aikana tapahtuneet henkirikokset tai niiden yritykset Valkeakoskella, Tampereella, Sastamalassa, Hämeenlinnassa, Porissa, Salossa jne. Niitä ja monia muita yhdistää se, että sekä tekijä tai tekijät että uhrit ovat olleet romaneita. Olenkin moneen kertaan kysynyt vaimoltani, mistä nyt oikein on kyse, kun romanit kohdistavat äärimmäisen vakavaa väkivaltaa toisiin romaneihin. Varsinkin nuoria miehiä on kuollut, haavoittunut ja suljettu vankiloihin.

Olinkin perin tyytyväinen, kun romaniaktiivit, romanijärjestöjen edustajat ja poliisi keskustelivat vakavan väkivallan torjumisesta kuluvalla viikolla. On välttämätöntä, että asiasta keskustellaan, vaikka syyt ovat moninaiset ja monet niistä sellaisia, että niihin ei ole helppo tehokkaasti puuttua.

Poliisitarkastaja Måns Enqvist poliisihallituksesta sanoo poliisin kiinnittäneen ilmiöön huomiota ja tehostaneen ennalta estäviä toimenpiteitä yhdessä romanien kanssa. Poliisien ja romanien huoli on yhteinen.

Samalla hän kiinnitti huomiota ampuma-aseiden käyttöön. Se on ollut leimallista romanien tekemille henkirikoksille ja niiden yrityksille.

Sekä poliisit että romaniaktiivit tietävät, että näihin vakaviin rikoksiin liittyy pieni osa romaniväestöstä. Asia on kuitenkin Enqvistin mukaan turvallisuuden kannalta siinä määrin merkittävä, että poliisit ja romanit haluavat yhdessä tuoda tilanteen esille. Ilmiön vaarallisuus ja vahingollisuus on ymmärrettävä, jotta muutos saataisiin aikaan.

Enqvistin mukaan poliisilla on keskusteluyhteys romaniyhteisöjen kanssa eri puolilla maata. Yhteistyötä on kuitenkin tiivistettävä.

Poliisilla on olemassa yleiset toimintamallit huolta aiheuttavien henkilöiden varalta. Tapausten tutkintaa on keskitetty poliisiyksiköissä. Samalla pakkokeinojen käyttöä on tehostettu. Luvattomat aseet poliisi ottaa haltuunsa.

Rikoksiin liittyvät ilmiöt ovat moniulotteisia. Niihin puuttuminen vaatii Enqvistinkin mielestä useiden eri tahojen motivoitunutta yhteistyötä. Keskeistä on tunnistaa haasteet ja ratkaista ne yhdessä. Poliisin tehtävä on olla kaikkien turvaaja.

Toimittajana en kuitenkaan voi olla nostamatta esiin yhtä asiaa ylitse muiden. Liian usein henkirikoksia tehdään tai yritetään tehdä huumaantuneena. Usein veressä on useita huumaavia aineita yhtä aikaa. Oikeudenkäyntien yhteydessä esiin tulleen perusteella huumeongelma on perin kouriintuntuva nuorten romanimiesten keskuudessa. Siihen olisi kyettävä tarttumaan keinolla millä tahansa.