Varilan uusi koulu otetaan käyttöön ensi viikolla. Vanhan koulun ruokala ei ole enää käytössä maanantaina, joten uuden koulun hajua oppilaat pääsevät haistelemaan ja aulatiloja ihmettelemään heti viikon aluksi.
Ensimmäiset oppilaat aloittavat opiskelunsa uudessa koulussa tiistaina. Tyhjilleen vanha koulu jää torstaina, kun viimeisetkin oppilaat ovat muuttaneet uusiin tiloihin.
Koulussa aloittavat ensi viikolla peruskoulun kuuden alimman luokan oppilaat eli 250 oppilasta. Elokuussa kouluun marssivat myös esikoululaiset. Heitä on 80, joten koulun oppilasmäärä on elokuusta alkaen 330.
Koulun henkilökunta on ilmeisen naisvaltaista tänä vuonna ja jatkossakin. Sosiaalitiloja on 35 naista ja enimmillään viittä miestä varten.
Siirrettävät, ääntä eristävät seinät, erinomainen akustiikka ja luokkien jäähdytys
Opetustilojen seinät ovat pääosin siirreltäviä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ääni kulkeutuisi käytävästä opetustilaan tai opetustilasta toiseen. Seinät ovat ääntä eristäviä desibeliseiniä.
Äänieristyksen ja tilojen muunneltavuuden lisäksi tärkeänä on pidetty sitä, että seinät saadaan siirtymään helposti ja nopeasti. Seinät ovatkin sähköavusteisia. Moottorit vetävät tiivisteet paikalleen.
Aivan tavanomaista ei ole sekään, että ilmastoituja luokkatiloja voidaan tarvittaessa jäähdyttää. Varilan koulun oppilaat ja opettajat eivät siis hikoile vuosisadan loppupuolellakaan, vaikka ilmasto lämpenisi ennustettua nopeammin.
Ehkä paras puoli koulussa on silti sen tilojen akustiikka, joka mahdollistaa oppimisen häiriöttä lähistön hälinästä huolimatta. Se luo kouluun tunnelman, jota vanhojen koulujen kaikuvissa tiloissa ei synny. Koulun tilojen akustoinnit perustuvat simulointeihin.
Koulun rehtori Juha Marttila pitää erinomaisena parannuksena entiseen nähden myös sitä, että oppilaiden ei enää tarvitse siirtyä pitkiä matkoja opetustilasta toiseen. Kaikki on entiseen nähden lähellä.
Monesta muusta koulusta poiketen Varilan koulussa on yksi käsitöiden opetusalue, jossa opetetaan monenlaisia käden taitoja tekstiilitöistä teknisiin töihin ja savenvalantaan. Jotta kaikki oppilaat olisivat kaiken aikaa kahden opettajan näkösällä, koostuvat tilat lasiseinäisistä, ääntä eristävistä kokonaisuuksista.
Toki koulussa muuttuu lähes kaikki. Esimerkiksi esitystekniikka perustuu opetustiloissa liikuteltaviin 75 ja 80 tuuman kosketusnäyttöihin.
Varilan koulu on ensimmäinen Sastamalan kaupungissa uuden perusopetussuunnitelman ja uuden varhaiskasvatussuunnitelman aikana suunniteltu ja rakennettu koulu, joten uudenlaisen toimintakulttuurin ja koulun rakenteiden yhteen sovittamista on jouduttu opetuspäällikkö Kati Heikkilän mukaan pohtimaan varsin syvällisesti.
Yllätys jouluna 2015 on johtamassa vanhan koulun katoamiseen ennen vappua
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg muistelee kiiruhtaneensa Varilan koululle joulun tietämissä runsaat neljä vuotta sitten. Paikalla oli jo rehtori Juha Marttilan lisäksi kaupungin teknisen toimen osaajia. Oli ilmennyt, että koulurakennus, jota piti remontoitaman ja laajennettaman, olikin varsin huonossa kunnossa.
Kävi selväksi, että saneeraamisessa ei olisi ollut mieltä, joten seuraavaksi pohdittiin oikeaa paikkaa uudelle koululle. Lopputulema oli, että vanhan koulun paikka olisi paras myös uudelle koululle.
Sitten mietittiin liikuntahallin kokoa. Pieni halli olisi riittänyt koululaisille, mutta ilta- ja viikonvaihdekäyttöön sellainen olisi ollut liian pieni. Mahdollisuus saada valtionapua hallin rakentamiseen ratkaisi asian. Valtionapua on luvassa 750000 euroa.
Oppilaat ja opettajat muuttavat uusiin, paraikaa kalustettaviin tiloihin ensi viikolla, mutta koulun ulkotilat valmistuvat vasta ensi kesänä. Leikkipiha rakentuu tontin pohjoispäähän puretun nuorisotalon tontille. Etelämmäs rakentuu muun muassa hiekkatekonurmikenttä.
Vanhan koulun purkaminen alkaa tämän kuun 16. päivä. Maisemasta vanha koulu katoaa kokonaan vappuun mennessä.
Liikuntahallin työt alkavat kevään mittaan, ja koko kokonaisuuden valmistumista juhlittaneen vuoden kuluttua.