Hedelmäpuutarha, valtavat tammet, kolme lampea, etelään antava rinne, neljän hehtaarin nurmikentät, korkea puolen kilometrin mittainen kuusiaita ja kaksi metsäistä vanhojen puitten täyttämää mäkeä muodostavat kehykset Vanhakylän kartanolle ja sen hienoon kuntoon kunnostetuille rakennuksille.
Tähän asti 1700-luvun puolivälissä perustettu ratsutila on lymynnyt paljolti kuusiaitojensa takana mutta ei enää pitkään. Helsinkiläiset yritysjohtaja, kauppatieteen maisteri Wilhelm von Nandelstadh ja valtiotieteen maisteri Karin Ringbom, joka toimii kansanedustaja Eva Biaudet`n eduskunta-avustajana, haluavat elämää viime vuonna Stormin takaa Kaltsilasta ostamaansa kartanoon.
Ensimmäinen askel on omenamehustamon perustaminen. Joutsenten reitin tukema hanke aloittaa kartanon vanhassa piharakennuksessa kylän palolammen rannalla vielä tänä kesänä.
Hankittava, ammattituotantoon tarkoitettu konekanta on tekniseltä kapasiteetiltaan enemmän kuin riittävä, joten Kaltsilassa mehustuvat jatkossa vaikkapa kaikki Pirkanmaan omenat. Silti mehustamo ei ole mikään teollisuushalli.
Tavoitteena on luoda kansainvälisille markkinoille tähtäävä oma tuoremehubrändi. Tämä brändi on määrä perustaa kartanon ja sen hedelmäpuutarhan sekä naapuruston puutarhojen luomalle perustalle.
Wilhelm von Nandelstadh ei kiistä sitäkään mahdollisuutta, että lopputuotteiden valikoima saattaa laajeta Ab Vanhakylä gård Oy:n toiminnan kehittymisen myötä. Sitä ennen on kuitenkin paljon tehtävää. Ensimmäiseksi piharakennuksen on muututtava elintarviketilaksi.
Iloa ja nautintoa
Mehustamon toiminnan ajaksi kartanon väentupaan avautuu kausikahvila. Vanhakylän kartanossa mehun valmistumista ei odotella autoissa vaan omenoiden ja päärynöiden mehustamisen on määrä olla kokemus siinä missä Särkänniemessä käynti.
Siihen antavat mahdollisuuden paitsi tilan tunnelmalliset rakennukset myös luokseen kutsuva puutarha ja sen kanssa lomittuva luonto. Wilhelm ja Karin haluavat jakaa sen muiden kanssa.
Nurmikenttiä ei ole mielekästä ajaa kymmentä tuntia kerrallaan vain itseään varten. Tyypilliseen suomenruotsalaiseen tapaan heille yhdessä koettu ilo on iloa parhaimmillaan.
Kruunun nimismiehen vuonna 1751 perustaman kartanon tiloja aletaan vähitellen hyödyntää muillakin tavoin. Ajatuksena on vuokrata tiloja yrityksille esimerkiksi johtoryhmien kokoontumisiin. Mikäli sellaisia tarpeita ilmenee, on tiloista helposti muokattavissa myös perin persoonallisia ja menneitä vuosisatoja huokuvia majoitustiloja.
– Kartano on jatkossakin meidän kotimme. Mikäli joku vuokraa esimerkiksi salimme kokoustilaksi, on kokous kodissamme, Karin selvittää erilaisen kokouspaikan toiminnan periaatteita.
– Tärkeintä on se, että tulijoilla on hauskaa ja he viihtyvät ja että kaikki heille tarjottava on herkullista ja itse leivottua, Karin sanoo. Vain niin ihmiset saa tulemaan uudelleen ja suosittelemaan paikkaa tuttavilleen.
Omena-ahdistus
Kartanon hedelmäsato oli viime kesänä suuri. Omenoiden lisäksi puutarhassa kasvaa päärynöitä, kirsikoita ja luumuja. Näytti siltä, että varsinkin omenoista iso osa saattaisi mennä hukkaan. Wilhelm ja Karin etsivät mehupuristamoa. Nokialla sellainen piti olla, mutta viime kesänä se ei toiminut.
Varsinkin Karinille alkoi kehittyä omena-ahdistus. Hän ei halunnut suomalaisten, puhtaiden ja herkullisten omenoiden joutuvan kompostiin samaan aikaan, kun suomalaiset ostavat kaupasta ulkomaisista omenista tehtyjä tuoremehuja. Niiden omenat on kasvaneet ties missä.
Maailman parhaat omenat olivat mätänemässä niin kartanon puissa kuin monen muunkin puutarhoissa. Kyse olisi pahimman laatuisesta ruokahävikistä.
Lopulta mehustamo toki löytyi, mutta jono oli pitkä. Pariskunta huomasi viettävänsä kesäpäivää autossa odottaen omenoiden puristumista mehuksi.
Karin ja Wilhelm alkoivat pohtia, voisivatko asiat olla toisin. Hedelmäpuutarha liki satumaisine kartanomiljöineen voisi olla perusta liiketoiminnalle ja brändille, joka hyödyntää raaka-aineenaan tilan omia ja naapurien omenia.
Myös kokoustilojen vuokraamiselle on olemassa erinomaiset lähtökohdat. Tampereen seutu on lähellä mutta riittävän kaukana.
Kolmessa vartissa ajaa Tampereen keskustasta Kaltsilaan. Tiet ovat hyviä, ja viimeiset 2,5 kilometriä kaunista, luonnon ja peltojen keskellä mutkittelevaa hiekkatietä on juuri sopiva taival johdattamaan tulijan toiseen todellisuuteen.
Lisäksi ympäristö, rakennukset ja sisätilat antavat mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen.
Kartanon etsintää
Monen sastamalalaisen saattaa olla vaikea käsittää, miten yrityselämän ja markkinoinnin helsinkiläiset osaajat päätyvät Kaltsilaan perustamaan yrityksen ja kehittämään yritystä, joka tähtää tuotteineen pitkän päälle Suomen rajojen ulkopuolellekin.
Wilhelmistä ja Karinista se ei kuitenkaan ole mitenkään kummallista. He etsivät kartanoa ja ehtivät kiertää eri puolilla maata ennen kuin löysivät Vanhakylän kartanon. Monet asiat osuivat kohdalleen.
Tärkeätä on lisäksi se, että rakennukset ovat hyvässä kunnossa. Vanhakylän kartanossa ei tarvita kahden tai kolmen vuoden remonttia ennen toiminnan aloittamista, kuten useissa Suomessa myytävinä olevissa kartanoissa.
Kartanon vuonna 1925 valmistunut päärakennus oli valmiiksi remontoitu. Pitkä remontti valmistui tämän vuosituhannen alkuvuosina. Muut rakennukset ovat 1700- ja 1800-luvulta. Sesonkikahvilaksi muuntuvassa väentuvassa viimeistellään parhaillaan edellisten omistajien korjaustöitä.
Tiloja korjataan edelleen samalla pieteetillä, mitä aiemmatkin omistajat tekivät. Esimerkiksi väentuvan hormit otetaan käyttöön, jotta vanhat näyttävät kakluunit pääsevät alkuperäiseen tehtäväänsä. Vain vanha leivinuuni jää kylmäksi. Sitä ei ammattilaisten arvioiden mukaan hevin saada käyttökuntoon.
Väentuvan huoneiden seinillä on revityt lumpputapetit. Lattialla on tietysti vanha lautalattia, ja hirsirakenteet ovat kulkijoiden ihasteltävina. Tunnelma huoneissa on ainakin sadesäällä peräti hämmentävä. On kuin kelloa olisi käännetty takaperin ainakin 200 vuotta.
Rakennusten ja puutarhan hyvästä kunnosta huolimatta Wilhelm ja Karin ovat ehtineet iltamyöhällä sänkyyn kaatuessaan monasti todeta ääneen vanhan totuuden: Sinä et omista kartanoa. Kartano omistaa sinut.













