Ylöjärvellä tapettiin pienpetoraudan tassuunsa saanut ja siten vaikeasti liikkunut karhu. Itä-Suomessa samasta syystä on tapettu karhuja ja myös tassuunsa raudan saaneen emokarhun pentuja.
Poliisi pyysi virka-apua suurriista-asioissa virka-apua antavilta metsästäjiltä, kun karhu oli havaittu kesämökin pihapiirissä maanantaina illalla. Metsästäjät jäljittivät karhun.
Samasta rautakarhusta oli havaintoja Ylöjärvellä myös kuun alkupuolelta. Ennen lopettamispäätöstä poliisi oli yhteydessä Suomen riistakeskukseen, Luonnonvarakeskukseen ja läänineläinlääkäriin.
Pienpetorautojen käytöstä ja niiden käytön seurauksista on viime aikoina käyty kovaa keskustelua, koska rautoja on kerta toisensa jälkeen lauennut karhujen käpäliin. Raudat aiheuttavat kipua, nälkään nääntymistä, otsojen etsiytymistä asutuksen lähistölle ja petojen lopettamisia.
Rautojen joutumisen karhun käpälään ei kaikkien mukaan pitäisi olla mahdollista, mikäli rauta on asetettu oikein. Tapahtuneesta huolimatta monet metsästäjät vastustavat myös rautojen omistajan tietojen kiinnittämistä rautoihin.
Karhujen käpälään tarttuvat raudat ovat useimmiten näädän pyytämiseen tarkoitettuja rautoja. Metsästäjäliitto suosittaa näätärautojen pitämistä vain sinä aikana, kun karhut ovat talviunella eli marraskuusta maaliskuulle. Näätä on maamme alkuperäislajistoon kuuluva laji.
Lain mukaan vain sellaiset raudat ovat laillisia, jotka on suojattu niin, että muiden lajien pääsy niihin on estetty.