Kolme vuotta sitten sähköinsinööri Ville Väissi jätti työnsä sähkölaitoksen suunnittelijana Kankaanpäässä. Hän ryhtyi kokopäiväiseksi koneurakoitsijaksi Villen, hänen pikkuveljiensä Matin ja Eeron sekä isä Joukon omistukseen samana vuonna kokonaan siirtyneeseen yritykseen. Viime keväänä suodenniemeläinen yritys palkkasi ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän ja tänä syksynä toisen. Muutama viikko sitten yritys hankki kaivinkoneiden kuljetukseen järeämmän kuorma-auton eli lavetin.
Konepalvelu Väissi Oy:n toimitusjohtaja Ville Väissi kiittelee Suodenniemeä hyväksi paikaksi yrittää. Yrittäjien välinen yhteistyö toimii. Apua saadaan ja annetaan aina tarpeen mukaan.
Kahden oman kaivinkoneen ja yhden vuokrakoneen voimin pääasiassa metsänparannustöitä eli maanmuokkausta kevät-, kesä- ja syyskaudet tekevä yritys toimii paljon Suodenniemeä tai Sastamalaa laajemmalla alueella. Kolme kaivinkonetta kiertävät Sastamalan lisäksi Hämeenkyrön, Nokian, Vesilahden, Akaan, Valkeakosken ja Kangasalan metsissä. Näiden kuuden kunnan alueet muodostavat neljäsosan Pirkanmaasta. Lisäksi Väissin koneet urakoivat Laviassa ja Kokemäellä.
Konepalvelu Väissi tekee metsänhoitotöitä ennen muuta Pirkanmaan metsänhoitoyhdistykselle, Metsä Groupille ja UPM:n aliurakoitsijana toimivalle Kuljetusliike Viikarille. Jonkin verran Väissin koneet urakoivat myös yksityisten maanomistajien urakoita.
– Tavoitteena on ollut se, että kukin kone käy 1600 tuntia vuodessa. Sillä työmäärällä kone maksaa itse itsensä, Ville Väissi kertoo ja toteaa talvikauden kuluvan teiden kunnossapitotöissä. Aurauksia ja hiekoituksia varten yhtiöllä on kolme traktoria ja yksi tienhoitokuorma-auto. Teiden kunnossapitotyöt keskittyvät Sastamalan pohjoisosiin, pääosin Suodenniemelle ja Kiikoisiin.
Kaivinkonetyön tarve on ollut ja lienee lähivuosinakin kova
Ville Väissi sanoo perheyrityksellä olleen hyvin töitä. Lisäksi työmäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Vielä kolmisen vuotta sitten Matti-veli oli ainut kokoaikainen työntekijä, ja nyt yritys työllistää kokoaikaisesti neljä sekä eläkkeellä olevan isä Joukon kiireapuna.
Valokuidun ja sähkökaapelien kaivuut sekä isot tietyömaat työllistävät kaivinkoneita ja niiden kuljettajia maan eri äärillä niin, että paikoin Suomessa on jo ollut pulaa hyvistä kuljettajista. Väissin yritystä työvoimapula ei kuitenkaan ole kohdannut. Kaivinkonekalusto on käytössä täysimääräisesti ja kaluston käyttöaste näin ollen hyvä jollei peräti erinomainen.
Yrityksen liikevaihdosta pääosan tuovat metsänparannustyöt ovat sidoksissa päätehakkuiden määrään. Hakkuiden jälkeen metsänpohja on mätästettävä ennen taimien istuttamista. Nyt puun hinta on hyvä ja hakkuita runsaasti.
Tällä hetkellä näyttää Ville Väissin mukaan siltä, että hakkuita on riittämiin ainakin lähivuodet. Lisäksi päätehakkuita on pakko tehdä suhteellisen suunnitelmallisesti, koska muutoin puuston kasvu lakkaa ja metsänomistajan saama taloudellinen hyöty vähenee.
Metsänparannustyössä tultava toimeen itsensä kanssa
Ville Väissi sanoo metsänparannustöitä tekevän kaivinkoneen kuljettajalta vaadittavan metsäkoneen kuljettajan luonnetta. Itsensä kanssa on tultava toimeen. Ihminen, joka ei viihdy yksinään, ei työssä viihdy. Lisäksi on hyväksyttävä se, että joka päivä ei voi päästä lämpimän ruuan ääreen.
Konepalvelu Väissin työmaat sijoittuvat kaikki enintään sadan kilometrin etäisyydelle Suodenniemen keskustasta, joten kuljettajat pääsevät aina yöksi kotiin. Matkaa kertyy suuntaansa enimmillään jonkin matkaa toista tuntia.
MItenkään haitaksi ammatissa ei ole tekninen osaaminen. Sitä taitoakin tarvitaan, vaikka koneet ovat jo varsin laadukkaita. Villen sähköinsinöörin ja Matin elektroniikka-asentajan opit eivät ole jääneet käyttämättä.
Lisäksi ala digitalisoituu muiden alojen tapaan kaiken aikaa. Metsänparannusurakan tilannut voi saada jo esimerkiksi tiedon tehtyjen mättäiden määrästä ja niiden sijoittumisesta. Työstä ja sen laadusta kerätään tietoa yhä monipuolisemmin.